Så tejpar du en led på bästa sätt

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Tejp för fot, knä m.m. (kinesiologitejp)Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut. Vissa ställen på kroppen är lättare än andra att stabilisera. Vid tejpning är det därför viktigt att tejpen fäster bra på huden. Genom att använda klisterspray och bra tejp så uppfyller tejpen den önskvärda effekten på ett bättre sätt.

Proprioceptionen uppregleras genom att men genom tejpen försöker uppreglera hudens receptorer att fungera bättre så att muskler och ledsinne jobbar bättre tillsammans med låg risk för ny skada/påverkan.

Tejp kan användas för att förebygga genom att minska risken för ny skada, ge ett funktionellt stöd samt i samband med återgång till idrott/motionsaktivitet.

Tejp används tillsammans med/istället för skydd på ett bra sätt efter skada som ett funktionellt stöd vid igångsättning av rehabilitering/uppträning.

I samband med återgång till idrott/motionsaktivitet är nog det vanligaste och kanske bästa användningsområdet för tejp. För att underlätta vid återgång till idrott med små risker. Vissa idrotter/skor gör det svårt med en stabil orthos/skydd. Då är tejpen ett bra hjälpmedel.

Exempel på skador där tejp kan ha en naturlig del i rehabilitering/återgång till idrott: stukningar/ledbandsskador, ledkapselskador, muskelskador (bristningar, kramper etc), mindre benbrott i t ex finger/tå.

Försiktighet/avbryt tejpbehandling vid : Ökande smärta, ökad svullnad – fingrar, tår ffa, missfärgning (blå, vit), cirkulationsrubbningar, nedsatt känsel, nervpåverkan (domningar, ilningar, utstrålningar etc), klåda.

Att tänka på vid tejpning

 • Tejpa aldrig svullen led eller färsk skada
 • Vad/vart ska leden stabiliseras?
 • Tänk på att huden rör på sig.
 • Raka helst och använd klisterspray för ett bättre grepp.
 • Täck alltid över sår innan tejpning.
 • Tejpa max ett varv runt en led/kroppsdel.
 • Ankra fast tejpen ordentligt så att den ej kan glida upp. Fäst och lås ordentligt
 • Börja och avsluta på frisk led/muskel, däremellan på skadad led/muskel.
 • Tejpningen måste vara tillräckligt stor för att stabilisera samtidigt som den skall vara nätt och smidig.
 • Vid tejpning av muskler, tänk på expansion av muskler vid arbete och ökat blodflöde.
 • Tejpa omlott med halva tejpens bredd och sträva efter en följsam tejp där du undviker veckbildning för att minska risken för skavsår och tryck.
 • Tejprullen i handen vid tejpning, träna på att hålla i tejpen och riva av den eller använda kniv/sax för en snabb/smidig tejpning av respektive muskel/led.
 • Tejpsax/kniv skall alltid finnas till hands för att kunna klippa/skära bort överflöd eller minska på tryck t ex.

Fråga dig själv/patienten om tejpen känns bra? Om inte vart skaver, trycker, irriterar det eller känns den bara för lös, gör om eller anpassa tills den känns skön.

Vid borttagning av tejp håll ner huden för att minska smärta eller använd tvål och ljummet vatten/olja för att lösa upp klister.

Tejpa/använd skydd för att förebygga, behandla och rehabilitera tillbaka till idrott och motion så snabbt och säkert som möjligt. En del i rehabiliteringen, ingen ersättning.

 

Peter Löfgren
Sjukgymnast
Norrskenskliniken