Sports Medicine Umeå

Vår samarbetspart är Sports Medicine Umeå, en idrotts och ortopedklinik med en lång historia. Redan 1991 startade verksamheten som Idrottsmedicinska vid Norrlands Universitetsklinik. För 3 år sedan övergick denna verksamhet i det nystartade företaget Sports Medicine Umeå. Samtliga ur personalen kom från Idrottsmedicin. Forskningsverksamheten fortsätter och utvidgas och här finns ett nära samarbete med Umeå Universitet.

Sports Medicine har en mycket erfaren personalstab. Samtliga läkare och sjukgymnaster har haft uppdrag som förbundsläkare eller förbundssjukgymnaster åt de svenska landslagen i olika sporter som utförsåkning, ishockey, friidrott med mera. Sports Medicine är kända för den forskning som medarbetarna är engagerade i. Framförallt har professor Håkan Alfredsons forskning kring nya behandlingsmetoder av sen-besvär gett kliniken världsrykte och lockat idrottare från hela världen.

Sports Medicine har nybyggda lokaler och en välutrustad operationsavdelning. Där finns magnetkamera för undersökning av bland annat knäleder och fotleder och ultraljudsutrustning för diagnostik av senskador. Detta bidrar till snabb utredning och behandling. Ledingrepp sker till övervägande del med artroskopisk teknik. Detta medför stora fördelar i form av mindre ärrbildning och lägre infektionsfrekvens jämfört med öppen kirurgi. Leder som ofta behandlas är knäled, fotled och axlar. I staben finns en handkirurg som kan utreda och kirurgiskt behandla skador i hand och handled.


I Skadeskolan här på Sportskydd.com återfinner du Jonas Lindberg och Magnus Högström.

Jonas Lindberg
Arbetat som sjukgymnast i 11 år, varav 10 år inom det idrottsmedicinska området. Gedigen klinisk erfarenhet inom ortopedi och idrottsmedicin. Specialområde knäled, korsbandsskador, fotled och rehabiliteringsträning.

Sjukgymnast inom Friidrottslandslaget, jobbar med junior- och seniorfriidrottare på träningsläger och tävlingar sedan 2005. Tidigare medicinskt ansvarig åt Umeå FC, 2002-2006. Utför styrketester och MR-undersökningar.


Magnus Högström
Överläkare och vd för Sports Medicine Umeå. Var tidigare verksamhetschef vid Idrottsmedicinska enheten, Norrlands universitetssjukhus. Medicine doktor i idrottsmedicin, specialist i ortopedisk och allmän kirurgi.

Forskar om hur fysisk aktivitet påverkar ungdomars skelett. Varit läkare åt Svenska Ishockeyförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. Lärare på bland annat läkarutbildningen, sjukgymnastutbildningen och arbetsterapeututbildningen vid Umeå universitet.

Sports Medicine Umeå www.sportsmedumea.se