Ryggskott - akut smärta i ländryggen

Ryggskott (Lumbago acuta) kommer akut och upplevs som intensiv smärta i ländryggen. Det upplevs som oerhört besvärande och leder till stelhet. Symptomen kan komma utan påtaglig anledning men kommer ofta i samband med överbelastning av ryggen.

De allra flesta har eller kommer att få ryggskott. Man räknar med att över 80% av befolkningen drabbas någon gång i livet. Den akuta smärtan varar ofta i flera dygn och avtar sedan successivt.

Övningar som hjälper mot ryggskott

Den första reaktionen på ryggskott är att man helst vill lägga sig ner och bara ligga still. Faktum är att det gör saken värre. Smärtan man känner vid ryggskott är inte farlig. Blir man liggandes länge blir det svårt att ta sig upp och börja röra på sig igen. Mycket tyder på att återhämtningen blir avsevärt mycket snabbare om man håller igång med låg aktivitet istället för att vara helt stilla.

Teorien bakom är att krampen i ryggmusklerna släpper snabbare om man ökar blodgenomströmningen i regionen. Sura ämnen som ansamlats vid krampattacken kan lättare transporteras bort. Rörelsen får också musklerna att slappna av och krampen släpper fortare.

Nio av tio ryggskott läker på en till två veckor. Eftersom det är en ganska snabb återhämtningstid och att nästan alla blir fria från besvär gör att nån utbredd forskning inte finns tillgänglig. Ett par olika rörelseövningar föreslås för att snabba upp återhämtningen.

Buga för Silva och mjuka upp ryggen

Tommy Hansson, professor emeritus vid Göteborgs Universitet, kom med denna övning. Den går ut på att man böjer sig framåt i en bugande rörelse upprepade ggr. Rekommenderat är att göra det 20-50 ggr per dag. Vid övningen tänjs musklerna i ländryggen försiktigt ut.

Fredrik Jensen tipsar om tre övningar

Ett mycket bra videoklipp för dig som drabbats av ryggskott är naprapaten Fredrik Jensens övningar. I klippet visar Fredrik hur du med tre enkla övningar kan påskynda och bli av med ditt ryggskott. Sammanfattat ska du röra din ländrygg sidledes, i rotation från vänster till höger och böjning/sträckning. Starta videoklippet genom att trycka på Play-knappen nedan.

 

För mer läsning om ryggskott

http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=137
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-ryggen-vad-kan-man-gora-sjalv/