Vad är musarm?

Musarm är egentligen ett samlingsnamn för alla symptom i axel,arm,handled och hand som kan uppkomma vid repetetiv ansträngning av armen och handen, främst vid arbete med datormus.

Vid användning av mus hamnar handleden och underarmen i ett läge som avviker från det anatomiska grundläget. Handleden hamnar i en överdriven extension (böjer handleden uppåt) och genom att ständigt hålla pekfingret i beredskap för klickning så ökar spänningen i underarmen.

Vanligt är också man vinklar handen utåt i ett ulnadevierat läge när man håller i musen, och detta kan ge upphov till karpaltunnelsyndrom, handens huvudnerver kommer i kläm.

Vanliga symptom

Symptomen vid musarm kommer från musklerna, ledbanden, senorna eller nerverna i övre extremiteterna. Ledinflammation, inflammation i muskel- och senfästen och nerventrapment i dessa områden är vanligt.

Symptomen kan bestå av:

  • smärta i underarmen, hand- och handlederna och axlarna
  • dålig känsel
  • pirrningar,trötthet och svaghetskänsla i händer och armar
  • svårigheter med koordinationen
  • svårt att öppna och knyta näven
  • domningar i handen.

Så kan du förebygga musarm

Viktigt att tänka på för att undvika musarm är att variera sin arbetsställning och att arbetsplatsen är individuellt utformad. Ta korta pauser för att undvika långvarikt statiskt arbete med handen och armen. Använd tangentbordskommandon och testa andra pekinstrument såsom pekpenna och “track ball”.

Behandling och hjälpmedel

Sjukgymnastik, kortisoninjektioner och antiinflammatoriska läkemedel används som behandling vid redan uppkomna problem med musarm. Viktigt är att inte bara stanna där utan låta en ergonom göra en bedömning av arbetsmiljön för att undvika fortsatt felställning av armen och handleden.

Ett handledsskydd som stabiliserar och fixerar handleden kan hjälpa för att avlasta musklerna och senorna i handleden.

//Tina, Sportskydd.com