Vad är en lårkaka / lårkontusion?

Lårkaka är en muskelbristning som uppstår vid direkt våld mot muskeln. Oftast är det den djupa muskulaturen som drabbas då muskeln krossas mot det underliggande benet. Vid ett hårt slag mot tex låret blir det en blödning i muskeln och ett stort blåmärke blir ofta synligt i form av en “kaka”.

Man skall dock skilja på om blödningen sker inuti i muskeln, intramuskulär blödning, eller om blödningen sker mellan musklerna, intermuskulär blödning.

Vid en intramuskulär blödning så stannar blödningen inne i muskeln och trycket i muskelhinnan ökar och så även smärtan. Denna skada är svårare att upptäcka då det inte bildas ett så stort blåmärke. Muskeln känns ofta hård vid palpation och det tar relativt lång tid att läka. Efter hand så kan blödningen bli mer organiserad och kan leda till en förkalkning som eventuellt måste opereras ut.

Vid en intermuskulär blödning spricker muskelhinnan och blodet söker sig ut i vävnaden och ett blåmärke kommer att framträda inom några dagar. Det är bättre att blödningen sprider ut sig i vävnaden då den kan återabsorberas, och läka snabbare.
Ett blåmärke i detta fall är en positiv signal!

Behandling vid muskelbristning

PRICE- principen ska följas vid en akut behandling av muskelbristning.

P-pressure: Dauerlinda med tryckplatta på det skadade området som lindas hårt
R-rest: vila, avlasta med kryckor
I-ice: mot smärta
C-compression: Dauerlinda med tryckplatta som lindas hårt. Efter ca 30min lätta på trycket och upprepa detta i ca 10-12h beroende på hur stor skadan är.
E-elevation: Högläge

Istället för Dauerlinda så kan en MyoTrain med stor fördel användas. Med MyoTrain följer tryckpelotter och kardborresystemet gör att kompressionen lätt kan varieras.