Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal i handleden på flatsidan av handen. Den omges av handlovens ben där medianusnerven går och innerverar tummen, pekfingret, långfingret och delen av ringfingret som gränsar mot långfingret.

Symptom

Vid karpaltunnelsyndrom blir förhållandet i tunneln för trång och medianusnerven kommer i kläm.
Besvären uppträder ofta gradvis ökande och vanliga symptom är domningar och nedsatt motorik i tummen,pekfingret, långfingret och ringfingret. Känseln försämras och tummen klarar inte av pincettgreppet och det blir svårt att greppa små föremål mellan tumme och pekfinger.
Det är vanligt med nattliga besvär då handleden hamnar i ett avslappnat flekterat läge och karpaltunneln trängs ytterligare. Besvären avtar då man skakar handen eller masserar handleden.
Handen kan även kännas kall eller svullen, och smärta kan uppträda mer eller mindre hela tiden.

Orsaker

Ofta finns ingen uppenbar förklaring till symptomen. Det är vanligt hos kvinnor i medelåldern och hos gravida.
En fraktur en stukning kan göra att den förändrade anatomin i handen skapar ett tryck på medianusnerven och ger karpaltunnelsyndrom
Sjukdomar såsom diabetes, reumatism, eller nedsatt sköldkörtelfunktion kan ge svullnad pga inflammatoriska processer i vävnaderna kring karpaltunneln.
Syndromet kan uppkomma om man överbelastar handleden mycket, tex i arbetet.

Behandling

Konservativ behandling genom att vila handen och undvika arbete som anstränger handleden på fel sätt, hjälper i flesta fall. En skena eller elastisk binda som håller handleden i rak ställning nattetid kan hjälpa, och även att använda stödet under dagtid vid behov.
Om besvären inte försvinner så kan handleden opereras. Det är en relativt enkel operation med lokalbedövning.

Manuloc är en stabiliserande ortos som fixerar handleden och kan användas vi karpaltunnelsyndrom.