Hälsporre

Mitt under foten går en bred och tjock sena. Om senan överbelastas kan man få smärtor i senans fäste i hälen. Processen är inflammatorisk och ger både smärta och stelhet i området. Man kan inte med ögat se att man drabbats av just hälsporre. Vid en undersökning känner man på hålfotens sena och om smärta uppstår brukar man ställa diagnosen hälsporre (Plantar fasciit).

Det som egentligen är själva sporren är kroppens svar - en kalkpåbyggnad på hälen. Den känns inte och smärtar inte. Det behövs röntgen för att upptäcka den.

Hälsporre röntgenbild

Foto: Nevit Dilmen (Wikimedia Commons)

Symptom vid hälsporre

Den som drabbats av hälsporre upplever smärta under eller på insidan av hälen. Smärtan upplevs mer på morgonen eller efter en längre tids vila och avtar ofta efter att man gått en stund.

Överbelastning av fotvalvet ligger bakom hälsporre och vanliga orsaker är

  • löpning på hårt underlag
  • explosiva övningar med hopp och tunga utfall
  • dåliga skor

 

Behandling

Besvären brukar gå över efter ett tag men kan vara seglivade. Rekommenderat är att först och främst se över sina skor. Se till att skorna är stadiga och sulan är mjuk precis under hälen. Senan behöver avlastning för att läka och rekommenderat är att gå i skor som är uppbyggda och ger stöd under hålfoten. Om man misstänker att orsaken är löpning eller annat träningsform som belastar hålfotens sena mycket bör man se till att byta träningsform under en period. Cykling och simning är exempel på motionsformer som inte belastar hälen.

Vid svåra besvär kan man behöva använda ett ortopediskt skoinlägg mot hälsporre. Inläggen ska anpassas till dina skor och dina fötter. Se därför till att köpa inlägg som du enkelt kan klippa till, slipa och forma. Behöver du hjälp ska du vända dig till en ortopedtekniker.

Sjukgymnastik med stretching kan påskynda läkningsprocessen. Ett enkelt schema kan vara

  • Böj och sträck tårna i stora rörelser
  • Vinkla fotsulan utåt och inåt växelvis i stora rörelser
  • Stretcha plantarfascian genom att dra i tårna uppåt

 

Alla övningarna kan göras sittandes och bör upprepas flera ggr om dagen. Ta för vana att göra det direkt vid uppvaknandet, vid lunchen och en gång på kvällen.

Här kan du se hur stretchingen ska göras. Det är naprapat Fredrik Jensen som visar hur det går till.