Fotskador

Alla har vi någon gång i livet gjort illa foten på ett eller annat sätt. De allra flesta har nog vrickat foten eller stukat den. Den typen av fotskador går snabbt över och vi kan fortsätta göra det vi vill ganska snart.

Mer allvarliga skador på fötterna eller fotleden kan vara mer besvärliga att komma till rätta med. Här finns en guide till vanliga fotproblem och tips på hur man kan underlätta med hjälp av övningar och/eller hjälpmedel.

Vanliga fotskador och symptom

Fotledsstukning & ledbandsskador i foten

Fotledsstukningar och ledbandsskador i fotleden är den vanligaste idrottsskadan. En fjärdedel av alla idrottsskador är fotledsskador och oftast är det ledbanden vid den yttre fotknölen som skadats. Efter en stukning kan stabiliteten i fotleden bli nedsatt, men med ett stabiliserande fotledsskydd kan rehabilitering underlättas.

Stel stortå - Hallux rigidus

Det vanligaste problemet i foten är smärta och felställning i stortåns grundled. Smärta runt leden vid löpning och skidåkning och löpning på mjukt underlag är utmärkande symptom. En fixeringsskena för stortån som ValguLoc kan användas för att korrigera leden.

Hälsporre - Plantar fasciit

Mitt under foten går en bred och tjock sena, plantarfascian. Om senan överbelastas kan man få smärtor i senans fäste i hälen. Processen är inflammatorisk och ger både smärta och stelhet i området. Skadan kallas i dagligt tal för hälsporre.