Ont i benhinnorna

Smärta i underbenet är ett vanligt problem hos bland annat löpare. En orsak till smärtan kan vara benhinneinflammation men man bör utreda vad som är den exakta orsaken. Det kan också bero på stressfraktur, muskelinflammation eller compartment syndrome.

Symptom vid benhinneinflammation

Äkta benhinneinflammation, tensionsperiostagi, uppträder som en följd av överbelastning av underbenets muskler och skelett. Det kan t.ex. komma efter att man sprungit eller gått mer än vanligt.

Smärtan uppträder oftast på insidan eller framsidan av smalbenet. Efter träningen kan smärtan bli värre om man suttit still en stund men lindras efter lättare aktivitet.

Behandling av benhinneinflammation

Den enklaste formen av behandling är att vila från den aktivitet som utlöst inflammationen. Vill man hålla igång och fortsätta träna bör man välja andra träningsformer som cykel eller simning. För de allra flesta räcker detta för att bli av med besvären. Har man svåra besvär som inte går över ska man söka hjälp hos sjukgymnast eller naprapat. Endast ett fåtal behöver ta till operation för att bli av med sina besvär.

Stretcha benhinnorna så här

Sittandes på en stol

Ett enkelt sätt att stretcha underbenets muskler på framsidan är att sittandes på en stol placera ena foten över andra benets knä. Greppa foten med motsatt hand och dra den mot dig. Det ska strama i framsidan av underbenet. Håll i 30 sekunder och upprepa med andra benet. Repetera tre gånger per ben.

Sittandes på golvet

Sitt på knä och sätt ena foten i marken i linje med knät. Placera den andra fotens fotrygg mot golvet och lyft upp knät på det benet samtidigt som pressar fotryggen neråt. Du ska då känna hur det sträcker i benhinnorna på framsidan av underbenet. Håll i 30-60 sekunder och upprepa på andra benet.

Tejpning av benhinnor

Ett sätt att minska besvär är att använda kinesiotejp.

Klipp till två längder; 1) från stortåns början till strax under knät och 2) från knät över skenbenet och runt foten.

Vinkla foten i 90 grader och fäst den första längden där stortån fäster. Fäst den sen strax under knät men låt den vara något slapp. Stryk sedan fast tejpen helt genom att föra handen från knät neråt och sträck ut fotleden när du närmar dig vristen. Vinkla tillbaka foten i 90 grader.

Den andra längden fäster du strax intill den första längden tejp, under knät och stryk fast den nedåt över skenbenet korsandes in under fotens insida och sen runt fotbladet. Fäst änden mitt över vristen.