Axelluxation - axel ur led

De flesta axelluxationer (95%) är främre luxationer. Det som händer är att ledhuvuvdet på humerusbenet (överarmsbenet) hoppar ur Cavitas glenoidalis, ledskålen som sitter på skulderbladet och som bidrar till axelledens stora rörelseomfång.

De vanligaste orsakerna till att axeln hoppar ur led framåt är fall på utsträckt arm eller en kraftig utåtrotation av en utsträckt arm, tex när en handbollsspelare tacklas i det ögonblick han skall kasta.

Behandling och rehabilitering

Behandlingen beror på erfarenhet och kompetens och om det är första gången som axlen går ur led. Är det första gången så måste en röntgen göras för att säkerställa att den luxerat. Det är viktigt att snabbt reponera axelleden för att förhindra neurovaskulära skador.

En metod att reponera axeln kallas Stimsons metod. Där ligger patienten på mage och har armen hängande utanför behandlingsbänken. Genom att dra i armen neråt så kommer axelleden att komma på plats, det tar ca 5-10min.

En annan metod är att patienten knäpper sina händer runt knät och sträcker ut höften samtidigt som han lutar sig bakåt. Denna metod är vanligast när patienten haft flera luxationer.

Efter immobilisering kan rörelseträning, muskulär balans och styrketräning påbörjas för att stärka upp musklerna kring leden.

Mitella

Axeln immobiliseras i mitella efter reponeringen, tills patienten känner att det känns bekvämt att röra på axeln igen.

Tejpa axeln vid träning

För att stabilisera upp en axel som lätt går ur led kan du använda tejp. Här visas en video på hur du kan göra.