Hem » Kategori

KOMPRESSIONSKLÄDER

Kompressionskläder

Grundtanken bakom kompressionskläder är att plagget ska hjälpa kroppen att hålla blodcirkulationen uppe. Genom det förbättras transport av syre till musklerna samtidigt som slaggprodukter lättare kan tas därifrån. Effekten blir att prestationen ökar och återhämtningen påskyndas.

KompressionstightsSökta effekter med kompressionskläder

 1. Minska trötthet
  Inom uthållighetsidrotter har kompressionskläderna fått ett uppsving. Vid stora löptävlingar kan man se många som har kompressionsstrumpor och kompressionstights på sig.
 2. Förebygga muskelvärk
  Vid fysisk aktivitet uppstår muskelvibrationer, något som kan motverkas iförd kompressionskläder. Att bära kompressionskläder under och efter träning kan ge mindre problem med muskelvärk efter hårda träningspass. En del sover till och med i sina kompressionsplagg för att påskynda återhämtning.
 3. Öka muskelstyrka
  Tighta kläder kan ge ökad kontraktion och explositivet vid kraftigt muskelarbete som t.ex. hopp eller knäböj.
 4. Öka värme
  Uppvärmning är viktigt framförallt om man vill undvika skador. Det är också så att en varm muskel presterar bättre än en kall. Med ett kompressionsplagg höjs hudens temperatur, vilket kan gynna muskelarbetet.

Forskning om kompression och prestation

Det finns ingen konsensus i forskningen om huruvida kompressionskläder höjer prestationen eller inte. Det finns studier som visar på positiva effekter och andra studier visar på inga effekter. Det behövs större vetenskapliga studier för att utröna vilka effekter kompressionsplagg har för både elitidrottare och motionärer.

Klart är i alla fall att många tycker kompressionskläder känns sköna att ha på sig och sitter snyggt!

Kompressionsplagg i butiken