Mest sålda produkter

Vad är musarm?

Musarm är egentligen ett samlingsnamn för alla symptom i axel,arm,handled och hand som kan uppkomma vid repetetiv ansträngning av armen och handen, främst vid arbete med datormus.

Vid användning av mus hamnar handleden och underarmen i ett läge som avviker från det anatomiska grundläget. Handleden hamnar i en överdriven extension (böjer handleden uppåt) och genom att ständigt hålla pekfingret i beredskap för klickning så ökar spänningen i underarmen.

Vanligt är också man vinklar handen utåt i ett ulnadevierat läge när man håller i musen, och detta kan ge upphov till karpaltunnelsyndrom, handens huvudnerver kommer i kläm.

Vanliga symptom

Symptomen vid musarm kommer från musklerna, ledbanden, senorna eller nerverna i övre extremiteterna. Ledinflammation, inflammation i muskel- och senfästen och nerventrapment i dessa områden är vanligt.

Symptomen kan bestå av:

  • smärta i underarmen, hand- och handlederna och axlarna
  • dålig känsel
  • pirrningar,trötthet och svaghetskänsla i händer och armar
  • svårigheter med koordinationen
  • svårt att öppna och knyta näven
  • domningar i handen.

Så kan du förebygga musarm

Viktigt att tänka på för att undvika musarm är att variera sin arbetsställning och att arbetsplatsen är individuellt utformad. Ta korta pauser för att undvika långvarikt statiskt arbete med handen och armen. Använd tangentbordskommandon och testa andra pekinstrument såsom pekpenna och “track ball”.

Behandling och hjälpmedel

Sjukgymnastik, kortisoninjektioner och antiinflammatoriska läkemedel används som behandling vid redan uppkomna problem med musarm. Viktigt är att inte bara stanna där utan låta en ergonom göra en bedömning av arbetsmiljön för att undvika fortsatt felställning av armen och handleden.

Ett handledsskydd som stabiliserar och fixerar handleden kan hjälpa för att avlasta musklerna och senorna i handleden.

//Tina, Sportskydd.com

Relaterade produkter

ManuLoc
Stabiliserande handledsortos för fixering av handleden.
999 kr
ManuTrain
Stabiliserarande handledsskydd.
799 kr

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram