Mest sålda produkter

Vad är löparknä?

Löparknä kan uppstå vid ensidig löpning och stor belastning av knät. Tractus iliotibialis senan, som löper över utsidan av knät och fäster längre ner på skenbenet,kan bli ömt och irriterad. Senan glider fram och tillbaka över femurkondylen (knölen på utsidan av knät) och även bursan, som ligger mellan benet och senan, kan bli inflammerad. Löparknä är en vanlig skada bland elit- och motionslöpare.

Symptom vid löparknä

Symptom vid löparknä är oftast en huggande smärta på utsidan av knät i samband med aktivitet och ömhet när man trycker på området. Smärtan kan vara lindrigare vid uppvärming och under aktiviteten men kan sedan bli värre efter träning, tex dagen efter.

Smärta kan även uppstå vid gång i trappor och böjning av knät, då stor vikt läggs på det böjda benet.

Behandling av löparknä

Behandling av löparknä är framförallt stretching av tractus iliotibialis senan och även av sätesmuskulaturen, eftersom senan fäster på utsidan ovanför höften. Även stretching av lårmuskulaturen är viktigt. Personer med löparknä kan ofta ha svaga Gluteus muskler( sätesmusklerna Gluteus Maximus, Gluteus medius och Gluteus Minimus) och styrketräning av dessa muskler är viktig vid rehabiliteringen.

Tejpning av iliotibialis senan med kinesiotaping för att minska på trycket vid knät, kan också hjälpa.

För att förebygga löparknä är styrketräning och stretching av sätes- och höftmusklerna viktigt. Variera träningen, med t.ex cykling och simning, för att undvika statisk belastning av senan. Bra utrustning med rätt skor som är anpassad till löparen är också viktigt.

//Tina, Sportskydd.com

Relaterade produkter

GenuTrain P3
Knäskydd vid t.ex. löparknä eller hopparknä.
1 699 kr

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram