Mest sålda produkter

Vad är en lårkaka / lårkontusion?

Lårkaka är en muskelbristning som uppstår vid direkt våld mot muskeln. Oftast är det den djupa muskulaturen som drabbas då muskeln krossas mot det underliggande benet. Vid ett hårt slag mot tex låret blir det en blödning i muskeln och ett stort blåmärke blir ofta synligt i form av en “kaka”.

Man skall dock skilja på om blödningen sker inuti i muskeln, intramuskulär blödning, eller om blödningen sker mellan musklerna, intermuskulär blödning.

Vid en intramuskulär blödning så stannar blödningen inne i muskeln och trycket i muskelhinnan ökar och så även smärtan. Denna skada är svårare att upptäcka då det inte bildas ett så stort blåmärke. Muskeln känns ofta hård vid palpation och det tar relativt lång tid att läka. Efter hand så kan blödningen bli mer organiserad och kan leda till en förkalkning som eventuellt måste opereras ut.

Vid en intermuskulär blödning spricker muskelhinnan och blodet söker sig ut i vävnaden och ett blåmärke kommer att framträda inom några dagar. Det är bättre att blödningen sprider ut sig i vävnaden då den kan återabsorberas, och läka snabbare.
Ett blåmärke i detta fall är en positiv signal!

Behandling vid muskelbristning

PRICE- principen ska följas vid en akut behandling av muskelbristning.

P-pressure: Dauerlinda med tryckplatta på det skadade området som lindas hårt
R-rest: vila, avlasta med kryckor
I-ice: mot smärta
C-compression: Dauerlinda med tryckplatta som lindas hårt. Efter ca 30min lätta på trycket och upprepa detta i ca 10-12h beroende på hur stor skadan är.
E-elevation: Högläge

Istället för Dauerlinda så kan en MyoTrain med stor fördel användas. Med MyoTrain följer tryckpelotter och kardborresystemet gör att kompressionen lätt kan varieras.

Relaterade produkter

MyoTrain
Aktivortos för lårmuskulatur (lårkaka).
1 799 kr

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram