Mest sålda produkter

Vanliga knäskador

Knäskada är en vanligt förekommande skada inom både idrott och vardagsliv. En del skador gör sig endast kännbara vid hög belastning, medan andra skador hämmar vår rörelse i det vardagliga livet. Det är viktigt att ta reda på vilken typ av knäskada man lider av för att få bästa möjliga hjälp.

Olika typer av knäskador

Här kan du läsa om de vanligaste typerna av skador i knäregionen. Klicka dig vidare om du vill läsa mer om en specifik skadetyp.

Korsbandsskada

Skador på korsbanden i knät är vanliga bland idrottsutövare. Kvinnor löper tre ggr så hög risk att drabbas av korsbandsskador än män i samma sport. Förebyggande träningsprogram och användning av knäskydd kan minska skaderisken.

Löparknä

Löparknä kan uppstå vid ensidig löpning och stor belastning på knät. Det kan bero på löpteknik, underlag och löparskor. Symptomen vid löparknä är en huggande smärta på utsidan av knät och ömhet när man trycker på området.

Knäartros

Artros är en sjukdom där ledbrosk bryts ner. I knäleden möter lårbenets nedre del, skenbenets övre del. Många finner hjälp i användning av knäortoser.

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram