Mest sålda produkter

Ont i axeln vid impingementsyndrom

Om det gör ont i axeln när du ska lyfta armen kan du ha drabbats av impingementsyndrom, även kallat inklämningssyndom. Axelleden är den led i kroppen som kan böjas nästan hur som helst. I axeln finns flera senor och ledband som ger armen dessa rörlighet men samtidigt håller axeln på plats.

Impingement inträder då axelleden blivit för trång och senorna får svårt att röra sig fritt. Vid vissa rörelse kläms senorna och det är då du känner smärta. Orsaken brukar i de allra flesta fall vara överbelastning eller ålderskopplat. Personer som jobbar med sina armar ovanför huvudet drabbas oftare av impingement syndrom.

Behandling och förebyggande åtgärder

Både de som drabbats av impingement och den som vill undvika problemet bör fokusera på att träna upp musklerna i axeln. Genom en varierad styrketräning som stärker musklerna i hela armen kan senorna få avlastning.

Det kan vara svårt att utföra många rörelser när man har så ont, men med sjukgymnastik och eventuellt en stödjande ortos (axelskydd) kan det bli lättare.

Relaterade produkter

OmoTrain
Axelskydd för funktionell behandling av skulderleden.
1 699 kr

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram