Mest sålda produkter

Hallux rigidus - stel stortå

Det vanligaste problemet i foten är smärta och felställning i stortåns grundled. Hallux rigidus innebär broskförslitning i grundleden.

Orsaker till hallux rigidus

Kraftigt trauma mot leden eller upprepande böjning uppåt och nedåt av foten kan ge irritation på ovansidan av tån. Detta kan i sin tur leda till inflammation i ledkapseln och ökad broskbildning.

Mycket träning på konstgräs med snabba inbromsningar där ovansidan av foten belastas kan ge symptomen. Beachvolleyspelare är en grupp som drabbas och där är det undersidan som överbelastas.

Symptom vid hallux rigidus

Smärta runt leden vid löpning och skidåkning och löpning på mjukt underlag är utmärkande symptom. Annat kännemärke är också svullnad på ovansidan leden.

Behandling av stel stortå

Vid akuta skador ska PRICE-metoden och smärtstillande medel användas. Tejpning av  leden eller använda stel sula för att undvika böjning av leden. Vid långvariga besvär med ökad broskbildning så kan operation behövas.

En fixeringsskena för stortån som ValguLoc kan användas för att korrigera leden och kan med fördel användas efter en operation.

Relaterade produkter

ValguLoc
Stabiliserande ortos för korrektion av stortån.
299 kr

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram