Mest sålda produkter

Kompressionskläder

Grundtanken bakom kompressionskläder är att plagget ska hjälpa kroppen att hålla blodcirkulationen uppe. Genom det förbättras transport av syre till musklerna samtidigt som slaggprodukter lättare kan tas därifrån. Effekten blir att prestationen ökar och återhämtningen påskyndas.

KompressionstightsSökta effekter med kompressionskläder

 1. Minska trötthet
  Inom uthållighetsidrotter har kompressionskläderna fått ett uppsving. Vid stora löptävlingar kan man se många som har kompressionsstrumpor och kompressionstights på sig.
 2. Förebygga muskelvärk
  Vid fysisk aktivitet uppstår muskelvibrationer, något som kan motverkas iförd kompressionskläder. Att bära kompressionskläder under och efter träning kan ge mindre problem med muskelvärk efter hårda träningspass. En del sover till och med i sina kompressionsplagg för att påskynda återhämtning.
 3. Öka muskelstyrka
  Tighta kläder kan ge ökad kontraktion och explositivet vid kraftigt muskelarbete som t.ex. hopp eller knäböj.
 4. Öka värme
  Uppvärmning är viktigt framförallt om man vill undvika skador. Det är också så att en varm muskel presterar bättre än en kall. Med ett kompressionsplagg höjs hudens temperatur, vilket kan gynna muskelarbetet.

Forskning om kompression och prestation

Det finns ingen konsensus i forskningen om huruvida kompressionskläder höjer prestationen eller inte. Det finns studier som visar på positiva effekter och andra studier visar på inga effekter. Det behövs större vetenskapliga studier för att utröna vilka effekter kompressionsplagg har för både elitidrottare och motionärer.

Klart är i alla fall att många tycker kompressionskläder känns sköna att ha på sig och sitter snyggt!

Kompressionsplagg i butiken

Sjukgymnasten säger

Tejpskolan

Det finns två huvudfunktioner med tejp.

Man tejpar för att uppnå mekanisk stabilitet och för att erhålla bättre proprioception (ledsinne, balans etc).

Den mekaniska stabiliteten uppnås genom att försöka bromsa/hindra leden/muskeln från att komma i ytterlägen. Beroende på skadan/svagheten ser tejpningen olika ut.

Läs mer

//Peter Löfgren, Sjukgymnast, Norrskenskliniken

Doktorn säger

Besvär i muskelfästet på armbågens utsida är vanliga och kallas tennisarmbåge eller lateral epikondylit.

Här finns fästet för de underarmsmuskler som sträcker på fingrar och handled. De stabiliserar också handleden. Muskelfästet kan om det överbelastas bli irriterat. Orsaken är ofta repetitiva belastningar inom idrott, arbete eller fritid. Vanliga exempel är racketsporter, kassaarbete eller hemmasnickrande.

Läs mer

//Magnus Högström, Överläkare vid Sports Medicine i Umeå

Sociala medier

Sportskydd.com på Facebook   Instagram